Illustration of internet of things.

Du har sikkert hørt snakk om smarte biler, smarte hus, smarte byer eller smart energi. Vi forklarer her hvorfor «alt» er i ferd med å bli smartere. Og ikke minst hvordan det vil påvirke oss mennesker fremover.  

Skrevet av Kristian Enger, Innovation & Own Brands 

 

Tilgang til data

Tingenes internett (IoT) er samlebetegnelsen på alle de milliarder av sensorer vi nå har for å samle inn data. Biler, hus, fabrikker, kaffemaskiner, høyttalere, klær og lyspærer – det finnes ingen grenser for hva vi kan måle, styre og skaffe data på ved hjelp av sensorerUtviklingen er drevet av lave kostnader knyttet til registrering og innsamling av data, og høy verdi på dataene når de brukes riktigVi lever i et stadig mer komplekst informasjonssamfunn hvor datatilgangen øker eksponentielt, og hvor smart teknologi blir mer og mer sentralt. 

Hvordan blir smart teknologi smart?

Uendelige mengder data lagres i skyen, og danner basis for det vi beskriver som smart teknologi. Gjennom datadrevet forretningsutvikling og maskinlæring kan vi skreddersy systemer, prosesser, rutiner, produkter og tjenester, og gjøre dem intelligente. Dette innebærer at systemer predikerer feil som kan oppstå, løsninger gir proaktive beskjeder og tjenester tilpasser seg brukeren – helst uten at brukeren tenker over det. Dette betegnes ofte som kunstig intelligens (AI), men er i realiteten bare bruk av data på en systematisk og lærende måte. De store plattformaktørene (Microsoft, Google, Amazon etc.) har de siste årene utviklet en lang rekke ferdigtjenester for prosessering av data, og Itera jobber tett med alle disse for å utnytte rammeverket. 

Bruk av data til smart teknologi

Som brukere har nok alle opplevd smart teknologi som i realiteten ikke tilfører verdi; karttjenester som fører deg til feil sted, smarthøyttalere som ikke gir deg svaret du trenger eller automatiske vanningsanlegg som ikke registrerer fuktighet på riktig måte. Tilgang til store mengder data er på ingen måte nok for å kunne kalle noe «smart». For oss er det å utvikle intelligente systemer eller tjenester tett koblet til den digitale transformasjonen vi gjør sammen med kundene og partnerne våreVi jobber tverrfaglig med konseptutvikling, design, programmering, sikkerhet og bærekraft. Dette er kjernen i å skape digital verdi. 

Smart teknologi vs smarte brukere 

I Itera er vi opptatt av brukerne av den smarte teknologien, uavhengig av om det er i en profesjonell eller privat sammenheng. Det er tross alt de som skal oppleve det smarte. Derfor heier vi på OBOS som snakker om «smart living» heller enn «smarte hus»Cognite som bruker dataplattformer for å effektivisere oljeindustrien og på Agder Energi som er opptatt av at kundene skal kunne lagre og distribuere solenergi de selv har produsert 

For oss i Itera er utvikling av smart teknologi ensbetydende med en brukersentrisk tilnærming. Vi er lidenskapelig opptatt av å engasjere brukerne og forstå deres problem. Når vi så kan bruke data til å løse disse problemene og skape gode brukeropplevelser bruser blodet i oss. For oss er dette nemlig kjernen i å jobbe smart.   

Kristian Enger

Kristian Enger

Innovation & Own Brands

kristian.enger@itera.no

+47 930 91 111