Alle teknologiene oppsummert

Teknologien endrer seg i et tempo vi aldri før har vært vitne til. Men de færreste av oss har en god forståelse for hva de ulike teknologiene faktisk er, hvordan de fungerer og – viktigst av alt – alle mulighetene de representerer.

Oppsummering av teknologiene (1)

 

I en lettlest artikkelserie har vi derfor enkelt forklart sentrale teknologier som tingenes internett, datastrømming, skytjenester, digitale tvillinger, avansert dataanalyse, maskinlæring, Edge Computing, virtuell- og utvidet virkelighet (VR og AR).

Disse er samlet i rapporten Avmystifisering av teknologier, hvor vi har gått litt nærmere inn på hver teknologi, men fortsatt slik at det skal være lettfattelig og nyttig for alle.

Om du har lest artiklene over, har du sikkert har lagt merke til at teknologiene henger sammen og kan dra nytte av hverandre. Men det betyr ikke at du er avhengig av alle. La oss ta en veldig kort repetisjon av hver teknologi og tydeliggjøre sammenhengene mellom disse: 

Tingenes internett (IoT)... 

er et nettverk av fysiske ting og sensorer som er koblet til internett. Disse tingene kalles IoT-enheter og kan være nærmest hva som helst. Sensorene sender fra seg data, og IoT er en svært viktig driver for den enorme økningen i datamengder vi nå ser. All denne dataen må utnyttes til å skape nye, innovative og bedre løsninger. 

Datastrømming... 

er en kontinuerlig strøm av data fra ulike kilder samlet ett sted. En plattform for datastrømming er en effektiv måte å gjøre data enklere å håndtere og mer tilgjengelig – i sanntid.  Man kan faktisk kalle det grunnsteinen i en moderne arkitektur. 

Skytjenester... 

gir virksomheter et hav av muligheter med alt man måtte kunne ønske seg fra et moderne IT-system. Alt via internett. Avansert datanalyse, maskinlæring og digitale tvillinger er eksempler på dette. Virksomheten betaler kun for det den bruker. Populariteten til skyplattformene øker i takt med økte datamengder og tilgang på gode tjenester man slipper å drifte selv. 

Digitale tvillinger... 

gir oss en digital kopi av virkeligheten. Det vil si en digital representasjon av et fysisk objekt, et sted, folk, et system, eller en prosess. Teknologien er spesielt aktuell for virksomheter som ønsker å få mest mulig ut av dataene fra ulike IoT-enheter. Digitale tvillinger utnytter data gjennom bruk av ulike skytjenester, og benytter gjerne avansert dataanalyse og maskinlæring. I kombinasjon med datastrømming kan dette skje i sanntid, og den digitale tvillingen vil også kunne endre seg i takt med det den representerer.  

Avansert dataanalyse... 

er prosesser som bidrar til at vi kan lære noe fra dataene som er tilgjengelig, både dataene fra IoT-enheter og alle andre kilder. Vi kan løse problemer og forstå sammenhenger basert på observasjoner. Ved å ta i bruk programvare fra skyen, blir det mye enklere enn før å få bedre innsikt og analyser fra komplekse datasett. Med datastrømming kan man i tillegg utføre analysene i sanntid. 

Maskinlæring... 

handler om at datamaskiner lærer seg å finne mønstre i store datamengder, enten dataene kommer fra IoT-enheter, serveraktivitet, kundeaktivitet, sosiale medier, egne- eller offentlige kilder. Dataene kan blant annet brukes til å gjenkjenne tale, tekst eller ansikter. Men oftest brukes maskinlæring til å ta prediksjon til et helt nytt nivå, gjerne i sanntid ved hjelp av datastrømming. Når alle dataene er bearbeidet, sendes det gjerne informasjon tilbake. Dette kan for eksempel være en beskjed om nødvendig vedlikehold. 

Edge Computing...  

handler om å bearbeide data nærmest mulig datakilden. Når datamengdene fra det enorme antallet IoT-enheter eksploderer, er det godt å vite at Edge Computing kan bidra til å redusere belastningen på bredbånd og IT-infrastruktur i både skyen og lokalt. Samtidig er teknologien avgjørende når man er avhengig av svært raske tilbakemeldinger.  

Virtuell- og utvidet virkelighet (VR og AR)... 

bringer deg inn i en digital fantasiverden (VR) eller en forsterket virkeligheten (AR) ved hjelp av spesialbriller, headsett, håndkontrollere, bevegelses- sensorer, høyttalere, nettbrett og/eller smarttelefoner. Teknologiene er nært beslektede og brukes blant annet til opplæring, trening på kritiske oppgaver, spill og underholdning. Virtuell- og utvidet virkelighet henger ikke like tett sammen med de øvrige teknologiene, men er effektfulle måter å visualisere data på.  

Oppsummert 

Morgendagens vinnere er bærekraftige digitale virksomheter, som utnytter data og teknologi til det beste for samfunnet, sin virksomhet og sine kunder. Klarer din virksomhet å utnytte noen av disse teknologiene, og helst i kombinasjon, vil dere ha gode forutsetninger for å lykkes. Men det forutsetter naturligvis at du tar aktive valg, og sørger for at virksomheten din ikke blir stående på perrongen, mens nye og gamle konkurrenter er på full fart inn i fremtiden. 

En god start er å laste ned rapporten Avmystifisering av teknologier, hvis du ikke allerede har gjort det. Og husk at det ikke handler om teknologien, men hvor den kan bringe deg!  

Last ned rapporten

* må fylles ut
 
 
 

Ved å laste ned rapporten samtykker du til å bli lagt til Iteras e-postliste. Vi vil kun sende deg informasjon om aktuelle tema og arrangementer. Du kan melde deg av når som helst.​ Les vår personvernerklæring her.

Tom Foosnæs3

Tom Kr. Foosnæs

Principal Business Consultant

982 86 982

tom@itera.no

Andreas kvadrat

Andreas Almquist

Leder for Digital forretningsrådgivning

andreas.almquist@itera.no

 

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier