Avansert dataanalyse

Hele 90% av større virksomheter globalt mener avansert dataanalyse er nøkkelen til deres digitale transformasjon. Men hva er egentlig avansert dataanalyse, hvordan fungerer det og hvilke muligheter gir det? Dette vil vi svare kort på i denne artikkelen. Om du vil vite mer, anbefaler vi deg å laste ned rapporten det henvises til mot slutten. 

Avansert dataanalyse

Avansert dataanalyse er også kjent som Data Analytics. Dette omfatter bruk og utvikling av ulike verktøy og prosesser for å analysere og lære noe fra rådataene man har tilgjengelig. Gjennom observasjoner kan vi få ny innsikt, løse problemer og forstå sammenhenger bedre. Verktøyene er basert på statistikk, matematikk og informatikk. Avansert dataanalyse er ingen programvare, men en trinnvis prosess for å gruppere, samle, organisere og analysere data.

Jo mer data du har tilgjengelig, desto bedre vil analysene bli – forutsatt at datakvaliteten er god. Avansert dataanalyse kan eksempelvis avsløre trender som ellers ville gått tapt i mengden av informasjon. Selve analyseprosessene kan gjøres manuelt, selv om de fleste i dag er automatisert. Ved å ta i bruk tilgjengelig programvare i ulike skytjenester, blir det mye enklere enn før å få bedre innsikt og analyser fra komplekse datasett.

Med datastrømming kan man i tillegg utføre analysene i sanntid og agere raskt, eller helt automatisk, på resultatene fra disse. Avansert dataanalyse åpner derfor dørene for mange nye muligheter. Her er noen få eksempler på bruksområder:

1. Forsikringsselskaper og banker kan forstå variasjoner i risiko for en forsikrings- eller låneportefølje 

2. Meglerhus får dypere innsikt om svingninger i aksje- og energimarkedet 

3. Produksjonsbedrifter kan optimalisere energibruk, lagerstyring, bestillinger og bruken av sine maskiner 

4. Innholdsleverandører og nettbutikker bruker innsikten til å forstå hva som skal til for at vi fortsetter å se, lese, klikke og kjøpe  

5. Helsesektoren kan få dypere innsikt om en celles stoffskifte, spredning av smittsomme sykdommer eller hvordan pasientflyten kan effektiviseres 

6. Flyindustrien bruker avansert dataanalyse til flåteplanlegging, ruteplanlegging og lagerstyring  

7. Uber kombinerer avansert dataanalyse med datastrømming når de beregner sine flytende priser 

Med enklere tilgang på store datamengder, har avansert dataanalyse blitt et område i sterk vekst. Den virkelige driveren for denne utviklingen er likevel virksomhetenes ønske om å optimalisere driften gjennom å finne nye vekstmuligheter, øke kundetilfredsheten og forbedre ulike forretningsprosesser.

Avansert dataanalyse og maskinlæring utgjør til sammen det som på «godt norsk» nå bare omtales som Data Science. I rapporten Avmystifisering av teknologier kan du lese mer om både avansert dataanalyse og maskinlæring. Rapporten tar også for seg de andre sentrale teknologiene som er nevnt over, samt tingenes internett, digitale tvillinger, Edge Computing, virtuell- og utvidet virkelighet (VR og AR).  Vi forklarer enkelt hva teknologien faktisk er, hvordan den fungerer og hvilke muligheter den gir. Dette er viktig i en verden hvor kunder forventer hyppige forbedringer, konkurransen øker og vi alle må jobbe smartere. Det handler ikke om teknologien, men hvor den kan bringe deg!

Last ned rapporten

* må fylles ut
 
 
 

Ved å laste ned rapporten samtykker du til å bli lagt til Iteras e-postliste. Vi vil kun sende deg informasjon om aktuelle tema og arrangementer. Du kan melde deg av når som helst.​ Les vår personvernerklæring her.

Tom Foosnæs3

Tom Kr. Foosnæs

Principal Business Consultant

982 86 982

tom@itera.no

Fredrik Prøsch Hage

Fredrik Prøsch Hage

Business Consultant

fredrik.prosch.hage@itera.no

Ruslan

Ruslan Kozhuharov

Lead Data Scientist

ruslan.kozhuharov@itera.no

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier