Digitale tvillinger

Digitale tvillinger er også kjent som Digital Twins. Veldig enkelt sagt, kan vi si at digitale tvillinger gir oss en digital kopi av virkeligheten. I rapporten Avmystifisering av teknologier kan du lese mer om teknologien. Last ned rapporten nederst i artikkelen.

Digital tvilling

Digitale tvillinger kan altså være en digital representasjon av et fysisk objekt, et sted, et system, folk eller en prosess. For eksempel en representasjon av en hel bygning. 

Teknologien er spesielt aktuell for virksomheter som ønsker å utnytte dataene fra tingenes internett bedre. Digitale tvillinger utnytter data gjennom bruk av ulike skytjenester og programmer for avansert dataanalyse og maskinlæring, gjerne i sanntid ved bruk av datastrømming.

Ved hjelp av stadig ny og mer informasjon, lærer den digitale tvillingen hele tiden av den fysiske verdenen og endrer seg i takt med det den representerer. I kombinasjon med andre teknologier kan digitale tvillinger blant annet bidra til å forbedre analyser, forutse og ta beslutninger om fremtiden, overvåke prosesser, hindre eller varsle om kritiske hendelser, gi helsegevinster, forhåndsteste- og forbedre fysiske produkter.

Det å koble sammen virkeligheten med digitale modeller gir oss derfor mange nye muligheter. Noen få eksempler på bruksområder er:  

1. Oljeindustrien lager digitale tvillinger av sine plattformer, blant annet for å: overvåke, inspisere, forutse, varsle, igangsette og vedlikeholde  

2. Bygg og anlegg tar tekniske tegninger til nye høyder gjennom eksakte 3D-versjoner av bygninger, hvor all informasjon er samlet ett sted og oppdateres i sanntid 

3. Energisektoren bruker digitale tvillinger av vindmøller til fjernstyring av disse og effektivisere vedlikeholdsplaner, belastningsbalansering, strømfordeling, samt til å identifisere forstyrrelser og forutsi feil 

4. Banker og finansinstitusjoner utarbeider modeller for kundesegmentering basert på egne-, offentlige- og partneres data. Digitale tvillinger kan da bidra til å simulere fremtidig kundeadferd  

5. Helseforetak trener på digitale tvillinger fremfor pasientens organer. De måler også pasienters aktivitet ved hjelp av treningsklokker 

Digitale tvillinger gjør det også mulig å analysere og teste scenarier digitalt før endringene implementeres i den virkelige verden. Med utviklingen av tingenes internett, kan digitale tvillinger brukes til stadig mindre og enklere elementer og systemer.  

I rapporten Avmystifisering av teknologier kan du lese mer om digitale tvillinger. Rapporten tar også for seg alle de andre sentrale teknologiene som er nevnt over, samt Edge Computing, virtuell- og utvidet virkelighet (VR og AR). Vi forklarer enkelt hva teknologien faktisk er, hvordan den fungerer og hvilke muligheter den gir. Dette er viktig i en verden hvor kunder forventer hyppige forbedringer, konkurransen øker og vi alle må jobbe smartere. Det handler ikke om teknologien, men hvor den kan bringe deg!

Last ned rapporten

* må fylles ut
 
 
 

Ved å laste ned rapporten samtykker du til å bli lagt til Iteras e-postliste. Vi vil kun sende deg informasjon om aktuelle tema og arrangementer. Du kan melde deg av når som helst.​ Les vår personvernerklæring her.

Tom Foosnæs3

Tom Kr. Foosnæs

Principal Business Consultant

982 86 982

tom@itera.no

Espen Berglund

Espen Berglund

Chief Architect

espen.berglund@itera.no

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier