Edge Computing

Edge Computing er strengt tatt ikke en teknologi, men et designprinsipp hvor man legger til rette for å bearbeide data nærmest mulig datakilden. Når vi snakker om Edge Computing, handler det altså først og fremst om hvor dataprosesseringen skjer. I rapporten Avmystifisering av teknologier kan du lese mer om teknologien. Last ned rapporten nederst i artikkelen.

Edge computing

Det er flere grunner til å legge prosesseringen ved kanten av nettverket, eller «on the edge». De viktigste er å redusere forsinkelser (latens), utnytte båndbredde og prosesseringskraft. Gjort riktig, vil Edge Computing også kunne bidra til å øke datasikkerheten. Edge Computing har mange bruksområder. Her er noen få eksempler:  

1. Selvkjørende biler er helt avhengig av lokal dataprosessering og umiddelbare tilbakemeldinger på hvordan de til enhver tid skal forholde seg til myke trafikanter og andre kjøretøy.  

2. Smarte byer vil kunne knyttes sammen på grunn av effektivisering av data generert av tingenes internett 

3. Helsesektoren vil kunne få raskere tilgang til pasientkritisk data 

4. Mobiltelefoner bruker telefonens egen prosesseringskraft til å verifisere fingeravtrykk og ansikter. Deler av sikkerhetsutfordringene flyttes altså fra sentraliserte skytjenester til forbrukernes private mobilenheter. Slik er TouchID og FaceID fra Apple eksempler på forbedret datasikkerhet gjennom Edge Computing. 

5. Nettverk som basestasjoner i mobilnettet og internettruteren din, er gode eksempler på edge-systemer 

6. Målekilder som telemetri og avlesninger fra diverse apparater som strøm- og vannmålere eller installasjoner i forbindelse med olje- og gassutvinning, er også eksempler på edge-systemer 

Edge Computing vil bli stadig mer aktuelt ettersom antall IoT-enheter eksploderer parallelt med at stadig mer av dataene ligger i ulike skytjenester. Videre ser vi at behovet for umiddelbar databearbeiding øker samtidig som 5G-teknologien vil endre etterspørselsmønstre og bli en viktig driver for Edge Computing fremover. 

I rapporten Avmystifisering av teknologier kan du lese mer om Edge Computing. Rapporten tar også for seg andre sentrale teknologier som tingenes internett, datastrømming, skytjenester, avansert dataanalyse, maskinlæring, digitale tvillinger, virtuell- og utvidet virkelighet (VR og AR). Vi forklarer enkelt hva teknologien faktisk er, hvordan den fungerer og hvilke muligheter den gir. Dette er viktig i en verden hvor kunder forventer hyppige forbedringer, konkurransen øker og vi alle må jobbe smartere. Det handler ikke om teknologien, men hvor den kan bringe deg!

Last ned rapporten

* må fylles ut
 
 
 

Ved å laste ned rapporten samtykker du til å bli lagt til Iteras e-postliste. Vi vil kun sende deg informasjon om aktuelle tema og arrangementer. Du kan melde deg av når som helst.​ Les vår personvernerklæring her.

Tom Foosnæs3

Tom Kr. Foosnæs

Principal Business Consultant

982 86 982

tom@itera.no

Anders Norås (2)

Anders Norås

Chief Technology Officer

anders.noras@itera.no

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier

Avmystifisering av teknologier