Iteras teknologer inspirerte ungdomsskolejenter

Iteras teknologer inspirerte ungdomsskolejenter3

Marte Løge (utvikler i Itera) var blant arrangørene av Norges først teknologi-camp for ungdomsskolejenter, TENK Tech Summer Camp 2017, 10-11 august. I tillegg stilte Marianne Melhoos og Anna Kastet fra Itera med to workshops av totalt fem.

Bildene er lånt av TENK/Gorm K. Gaare.

Vi tok en liten prat med Marte (til høyre i bildet under) om hvorfor hun gjorde dette, og hvordan det gikk!

Tech Camp 1

Hvorfor arrangere TENK Tech Summer Camp?

- Denne campen er et av flere initiativ TENK (grunnlagt av Isabelle Ringnes) står bak, og hovedmålet er å få flere jenter engasjert i IT - i en ung alder. Tidligere har vi, sammen flere andre aktører som blant annet IKT-Norge, vært med å arrangere Girl Tech Fest, men det er for jenter i barneskolen og varer kun i én dag, sier Marte. 

- Det er ingen tvil om at vi har fortsatt et stykke å gå når det kommer til andel jenter i IT-bransjen, samtidig som vi står foran en tid hvor behovet for teknologer blir bare større og større, og som en av barna så fint sa, "guttene kan jo ikke klare dette alene!", fortsetter hun. 

Hvordan foregikk dagene?

- 130 jenter i alderen 13-16 brukte litt av ferien sin til å delta på teknologi-campen. Jentene fikk i løpet av dagene prøve seg på workshopene "bygg ditt eget spill", "lag din egen chatbot", "nettsikkerhet", "lag din egen nettside" og "Robocup", sier Marte. 

- Målet var å vise jentene at teknologi er morsomt, og å vise dem at dette er noe de mestrer veldig bra! Til tider ble det til og med litt vanskelig å legge fra seg oppgavene for de syntes det var så gøy!

Tech Camp 2

Dagene inneholdt også foredrag og paneldebatt om IT og fremtiden, for å vise litt av det vi og jentene har i vente, samt muligheter innen IT. I følge Marte var jentene var utrolig engasjert og reflekterte!

- Vi hadde også en diskusjon mellom et panel og jentene, der vi utfordret dem på hvilke yrker som blir eller ikke blir påvirket av IT i fremtiden. Etter en rekke forslag fastslo vi at kanskje fotballspillere er vanskelig å bytte ut, men at så å si alle yrker er eller vil bli påvirket av teknologi. Jeg tror dette gjorde stort inntrykk på dem, fortsetter Marte.

- Hva skjer med oss når det ikke er nok jobber til alle? Hva skjer om et IT-system skrur seg av eller ikke fungerer?Og vil IT være med å gjøre miljøet noe godt når så mye maskinelt produseres? Dette var blant spørsmålene som reiste seg i løpet av debatten, legger hun til. 

Og hva ble resultatet?

- Campen ble avsluttet med spørsmålet fra jentene "hvordan får vi vite om neste års camp?", så jeg tolker det som at dagene var en stor suksess, smiler Marte. 

Tech Camp 3